Kwas mlekowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych, znanych pod skrótem AHA. Wykazuje silne działanie złuszczające, nawilżające i przeciwstarzeniowe.
Kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych – „L” i „D”. Tylko forma „L” kwasu posiada biologiczną aktywność i stanowi naturalny składnik skóry i włosów. Kwas mlekowy w tej formie jest jednym ze składników NMF- naturalnego czynnika nawilżającego, który powstaje m.in. podczas procesu rogowacenia skóry. Zdolność skóry do wiązania i zatrzymywania wody w rogowej warstwie zapewnia optymalne nawilżenie, nadając zdrowy i świeży wygląd. Gdy NMF jest za mało skóra staje się szorstka, wiotczeje i dużo szybciej tworzą się na niej zmarszczki.
Właściwości kwasu mlekowego:
- usuwanie przebarwień i blizn potrądzikowych,
- zapobieganie tworzeniu ognisk zapalnych, jak np. wypryski i zaskórniki,
- stymulacja produkcji ceramidów w skórze, dzięki czemu uszczelnia się bariera lipidowa naskórka, zmniejsza się utrata wody, skóra staje się bardziej elastyczna i miękka,
- zwiększenie skuteczności działania preparatów kosmetycznych.